Homomonument

Het homomonument is een gedenkteken welke zich op de Westermarkt in Amsterdam bevindt. U vindt het monument tussen de Westerkerk en de Keizersgracht in de binnenstad van Amsterdam. Het monument is geplaatst in 1987 en bestaat uit drie roze granieten driehoeken, die zo zijn neergelegd dat ze allen één grote driehoek vormen.

Het monument dient ter herdenking van alle homo’s en lesbienne’s die zijn vervolgd vanwege hun geaardheid. Denk hierbij een onderdrukkingen en discriminatie. Het monument is ter erkenning en steun om hen te inspireren in de strijd voor gelijkheid.

Later zijn ook in Den Haag en andere steden in de wereld homomonumenten geplaatst.

Ontwerp homomonument

Het ontwerp bestaat zoals eerder vermeld uit drie roze driehoeken. Het gebruikte materiaal is graniet, in de eerste instantie wilde men marmer gebruiken, echter was dit slecht bestand tegen de weersomstandigheden. Het gebruikte materiaal is Rosa Porino graniet uit Portugal. De drie driehoeken hebben elk een zijden van 10 meter en zijn zodanig neergelegd dat zij samen één grote driehoek vormen.

Het ontwerp is onstaan doordat homoseksuele mannen die gevangen zaten in concentratiekampen van nazi-Duitsland een roze driehoek moesten dragen.

Gebruik

Op 4 mei vinden net als de Nationale Dodenherdenking ook de Homomonumenten herdenkingen plaats. Hier worden homoseksuele slachtoffers herdacht. Er worden bloemen neergelegd voor dierbaren op de half in het water gelegen driehoek. Deze driehoek staat voor het heden, kijk naar de toekomst en vergeet de vervelende gebeurtenissen uit het verleden. Stichting Homomonument is tevens de mede-organisator van de Gay Pride in Amsterdam.

In welke steden vind ik het monument nog meer?

Amsterdam en Den Haag zijn niet de enigste steden welke het homomonument hebben. Wereldwijd zijn er een tal van steden die ook een dergelijk monument hebben. U vindt het monument onder andere ook nog in:

  • Frankfurt
  • Keulen
  • Sydney
  • San Francisco
  • Montevideo
  • Sitges
  • Berlijn
  • Barcelona