Open Monumentendag

De Open Monumentendag bestaat sinds 1987 en wordt elk jaar weer opnieuw gehouden met een ander Thema. Op deze dag zijn duizenden monumenten gratis toegankelijk. De panden die gratis toegankelijk zijn laten dit zien door middel van een vlag. Een ieder die geïnteresseerd is mag deze monumenten bezoeken en de organisatoren hopen dan ook dat ze een groter deel van Nederland bewust maakt van de mogelijkheden.

Open Monumentendag 2014

Op zaterdag 13 september en zondag 14 september wordt de Open Monumentendag in 2014 gehouden. Het thema van deze dag is reizen. Door terug in de tijd te gaan kunnen mooie verhalen verteld worden over de monumenten. Hierbij kunt u denken aan de invloed die reizen hebben gehad op Nederland en wellicht nog steeds hebben.

2014 is ook het Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed, dit is dan ook een rede dat dit thema gekozen is. Elke gemeente geeft zijn eigen draai aan deze dag wat verrassende spektakels oplevert. Voornamelijk zullen de middelen van vervoer, wegen, sporen, kanalen, koetshuizen en mobiel erfgoed in de schijnlichten staan.

Doel

Monumenten laten ons stil staan bij het verleden, maar ook het heden. Daarom dienen deze objecten dan ook gekoesterd te worden. Open Monumentendag wilt mensen met monumenten verbinden en laten zien dat deze monumenten een verrijking van onze leefomgeving zijn.