Paleis op de Dam

Het Paleis op de Dam wordt ook wel het Koninklijk Paleis Amsterdam genoemd en ligt in de binnenstad op de dam van Amsterdam. Het paleis is een rijksmonument en staat in de top 100 van de rijksdienst voor de monumentenzorg. Het paleis is van het Koninklijk Huis en wordt gebruikt voor tentoonstellingen, maar ook als ontvangst paleis.

Geschiedenis

In 1648 is het bouwen van Het Paleis op de Dam begonnen en dit werd afgerond in 1665. Het ontwerp was van architect Jacob van Campen en origineel bedoeld als stadhuis. De bouwkosten waren maar liefst 8,5 miljoen gulden, in die tijd een zeer groot bedrag. Het omvang van het project was dermate groot dat dit nog niet eerder in Europa was vertoond en werd daarmee het grootste niet religieuze gebouw van de wereld. De bedoeling was dan ook dat het gebouw de rijkdom en aanzien van de stad Amsterdam moest weerspiegelen.

Op 29 juli 1655 werd het gebouw geopend, waarbij vooraf kerkelijke diensten waren en een optocht die naar het nieuwe stadhuis leidde. In 1808 werd het stadhuis aangeboden als paleis aan de koning Lodewijk napoleon.

Toegankelijk voor bezoekers

Tegenwoordig is het Paleis op de Dam ook opengesteld voor bezoekers. Op diverse dagen in het jaar wanneer het paleis niet als ontvangst paleis voor de koning wordt gebruikt is het paleis voor iedereen vrij te bezichtigen. Uiteraard zijn hier wel toegangsprijzen voor. Voor groepen vanaf tien personen is het mogelijk een rondleiding aan te vragen die uitgevoerd wordt door een gespecialiseerde gids. Indien u geen mogelijkheid ziet om het paleis te bezoeken raden wij u aan op de website te kijken waarbij het 24 uur per dag mogelijk is het paleis virtueel te bezoeken.